2017-01-23
Emil Ordasi

Den här manualen gäller specifikt för mopeder och MC tillverkade av Baotian, men principerna är de samma för i stort sätt alla olika varianter av moderna mopeder.

 

Den vanligaste orsaken till att mopeden inte startar med elstarten är att batteriet är dåligt laddat eller helt enkelt trasigt. Se till att du har ett fulladdat batteri ikopplat i mopeden.

1. Pröva att elstarta genom att vrida på tändningen, håll in något av bromshandtagen och tryck på startknappen. Tänk på att det är en strömbrytare inbyggd i sidöstödet. Mopeden går ej att starta utan att stödet fälls upp.

Vad händer:

A) Startmotorn drar runt motorn, men motorn startar inte.

 

B) Startmotorn kommer inte igång.

Lyssna riktigt noga så att det inte kommer minsta ljud i från startmotorn vid startförsök. Om det hörs något ljud gå tillbaka till A) ovan.

1) Kolla så att bromsljuset lyser när man håller in bromshandtaget. Om bromsljuset inte lyser då man bromsar kan inte startmotorn få någon ström. Vanligaste orsaken är att en av brytarna framme i switchen är trasig. Testa att bromsa med andra handtaget istället och se om bromsljuset lyser då. Testa i så fall att elstarta samtidigt som bromsljuset lyser. Om det nu fungerar är det någon av brytarna till bromsljuset som är  trasig och behöver bytas.

2) Om bromsljuset lyser och startmotorn fortfarande inte fungerar är  det dags att kolla sidostödsbrytaren. Brytaren sitter monterad på sidostödet och ser till att mopeden inte går att starta eller köra om stödet är nere. Problemet är bara att om brytaren går sönder så går mopeden inte att starta även om stödet är uppfällt. Till brytaren går tre kablar, en svart, en grön och en grönvit (på äldre modeller är det bara två gröna kablar, då kan detta steget hoppas över.) Leta upp kontaktstycket mellan brytaren och kabelstammen och koppla isär detta. Ta en bit kabel och kortslut den gröna och den grön/vita kabeln från kabelstammen. Testa sedan att starta mopeden med elstarten. Om det nu fungerar är sidostödsbrytaren trasig och behöver bytas.

3) Lokalisera startrelät. På de flesta modeller sitter detta på höger sida, mellan bagageboxen under sadeln och bakre sidokåpan, på ramen (se bild)

Felsökning vid problem med elstarten på Baotian moped - lokalisera startrelät

Lyssna på startrelät samtidigt som du elstartar. Om allt fungerar skall det komma ett klickande ljud från det samtidigt som du trycker på startknappen. Om det inte hörs ett klickande ljud, lägg 12v spänning direkt över givaren till startrelät och lyssna igen. Om det fortfarande inte hörs ett klickande är startrelät trasigt och måste bytas.

4) Om startrelät klickade under punkt 3 och startmotorn ändå inte går igång - testa att lägga en spänning på 12v direkt över startmotorn. Om startmotorn fortfarande inte startar är den trasig och behöver bytas. Om startmotorn nu går runt - vik bort gummiskyddet på toppen av startrelät. Använd sedan en skruvmejsel för att kortsluta de två kablarna. Om startmotorn nu går igång är startrelät trasigt och behöver bytas ut. 

 

5) Om startrelät klickade och startmotorn gick igång under punkt 3, då sitter felet antingen i kabelstammen eller mer troligen höger switch (glapp i startknappen). Kolla för säkerhets skull så att alla kontaktstyckem mellan kabelstammen och styret sitter ihop ordentligt.

 

Artikel är ej färdig och kommer att uppdateras vid senare tillfälle.

 

Skriv en kommentar:

Text:
Signatur:
D4Rxc
Kod från Captcha-bild:

Hej
Elstart fungerar inte, men går att kicka igång.
Vrider jag på tändningen och trycker in fram eller bakbromsen, så lyser inte bromsljuser, och hörs inget när jag trycker på knappen, men kickar jag igång den, så lyser bromsljuset.
2019-05-20 19:00:54
Jn
This cookbook isnt perfect, but it should give helpful recipes to everyone, no matter what your exact food requirements are. The ingredients used are relatively low in lectins, tannins, histamines, oxalates, mycotoxins, and sugar.
<a href=http://magdalenabus.tk/page/how-long-does-it-take-a-burnt-tongue-to-heal/>How long does it take a burnt tongue to heal</a>
2019-05-07 07:23:34
[url=http://magdalenabus.tk/page/burning-mouth-and-throat/]Burning mouth and throat[/url]
Supongamos que hay N personas en una habitacin. Cul es la probabilidad de que al menos dos de ellos compartan el mismo cumplea±os el mismo d­a del
<a href=https://beneficiosdesegurosocial.cf/2018/12>social security office</a>
La editorial Gdi, cuatro nuevas empresas de citas, asumir el 2019: el concepto de citas globales de mi cuenta de seguridad social Obtenga una nueva tarjeta de seguridad social, nmero de tel©fono de seguridad social, cambio de nombre de seguridad social, oficina de administracin de seguridad social, oficinas de seguridad social
2019-04-11 17:23:51
[url=https://beneficiosdesegurosocial.cf/2018/12]social security gov[/url]
When I originally commented I appear to have clicked on the -Notify me when new comments are
added- checkbox and from now on whenever a comment is added I receive
4 emails with the exact same comment. Is there a means you are able to remove me from that service?
Thank you!
2019-03-22 09:54:54
Also visit my blog post - http://macromedia.com
Objective. To Determine the prevalence of dysmagnesaemia among patients Admitted to a trauma intensive care unit (ICU) and to Investigate whether...
<a href=https://anoxia.info/anxiety-disorders-oxford-clinical-psychology>nanoxia deep silence 5 review</a>
Tired and stressed you may have a qi deficiency - temple illuminatus anoxia at birth
2019-03-18 03:43:20
[url=http://anoxia.info/miracle-of-reiki-my-blog-nanoxia-deep-silence]nanoxia deep silence 120mm[/url]
hej om startmotor går runt men inte startar på elen vad kan då vara fel
2018-08-12 12:49:05
bert
Hej! Hur felsöker man om alternativ A?
Alltså, moppen funkar med kicken men inte med elstart fast startmotorn går runt utan problem? Batteriet är helt sprillans och fulladdat. Elstarten funkar ibland dock. Oftast när man kört moppen en stund och stänger, och då provar.
2018-04-22 19:12:48
Johan
Hej!
Punkt 3 vilken givare menar du?
Vilka färger ska match på startrelät? Röd mot gul/röd ? Röd/vit mot grön/gul?
2017-07-03 12:13:12
Tommy
Hej Sofie! Blir det ett klickande ljud från startrelät+surrande ljud från startmotorn, när du försöker starta? Om det bara klickar i startrelät och inte surrar i startmotorn (som när du kortsluter med skruvmejsel) är det något fel på startrelät. Har du testat (enligt punkt 4 ovan) att lägga 12v spänning direkt över startmotorn?
2017-06-30 09:51:59
Emil Ordasi
Hej jag har samma problem bara ett klickande i startrelä har provat att koppla ur alla kontakter å sen ihop igen,allt började med att gashantaget vart lös å sen har den aldrig startat med elstarten,har provat annat batteri och har provat annan start motor annat hantag,har provat med kortsluta med skruvmejsel de blir ett surrande i startmotorn men den slår aldrig till? Vill verkligen ha svar på detta Mvh Sofie Engman
2017-06-26 16:03:35
Sofie Engman